11fountains

Het product

Een van de grootste projecten van Leeuwarden-Fryslân 2018 was 11Fountains: 11 nieuwe fonteinen, in elke Friese stad één. Een omvangrijk project en een grote aanvulling op het Friese culturele erfgoed. 

De inspiratie voor het project was de wereldberoemde Elfstedentocht, de schaatstocht van bijna 200 kilometer langs alle Friese steden. Ondanks dat de tocht niet ieder jaar geschaatst kan worden, is de route niet minder mooi. Als eerbetoon aan deze prachtige, geschiedenisrijke plaatsen, liet 11Fountains voor iedere stad een fontein ontwerpen. De ontwerpen kwamen van elf gerenommeerde kunstenaars van over de hele wereld. Iedere kunstenaar is zorgvuldig gekozen, zodat de fonteinen voelen als onderdeel van de stad en van de route.

Het proces

Op 18 mei 2018 was het Kletterdei: de dag dat de fonteinen aangingen. Voor deze speciale dag had de organisatie van het project ons gevraagd om elf korte films te maken, over iedere fontein één. De films moesten de eigenheid van de kunstenaars laten zien, en hoe deze aansluiting vond bij het unieke van iedere stad. 

Samen met BWH Ontwerpers en de artistiek leider van het project, Anna Tilroe, hebben we in de films de inspiratiebronnen van de kunstenaars verwerkt. Dit resulteerde in elf unieke videos die, net als de kunstwerken, uitblinken in hun eigen stijl. Op Kletterdei werden ze in de volgorde van de elfstedentocht gepresenteerd bij de onthulling van elk kunstwerk.


Klant: 11fountains
Agency: BWH Ontwerpers
Regisseur: Ids Aalbers
Productie: Piter Hettinga
Muziek: Henk-Doeke Odinga
Montage: Artisan Creatives