Visit Friesland

Het product

Terwijl Friesland samen met Leeuwarden de Culturele Hoofdstad van Europa was, werd de provincie in 2018 daarbovenop ook nog uitgeroepen tot één van de drie beste reisbestemmingen van Europa. Lonely Planet stelt ieder jaar een selectie samen van top reisbestemmingen met hun ‘Best in Europe’-lijst. Friesland mocht niet ontbreken, en wij mochten laten zien waaróm niet.

Leeuwarden-Fryslân 2018, de organisatie van deze Culturele Hoofdstad, vroeg ons een film te maken met daarin de mooiste plekken van Friesland. De bekende hoogtepunten maar ook de nog verborgen parels, de hidden gems. Een film met een boodschap, een gevoel: de trots op dit mooie stukje Europa, dat zo hoog in het noorden verborgen ligt en waarvoor we iedereen wilden uitnodigen dit te komen ontdekken.

Het proces

De bekendmaking ging samen met een feestelijke presentatie – tot die tijd moest de selectie geheim blijven. Hierom werd, waar noodzakelijk, men zo laat mogelijk ingelicht en hadden we slechts een twee dagen om de gehele video te monteren.

We selecteerden beelden van Friesland die we tijdens eerdere projecten hadden geschoten, maar dat was (toen) nog niet genoeg. Gelukkig zijn hier in het noorden de lijntjes kort – we namen contact op met collega-filmmakers, die hun beelden met ons wilden delen. Door deze samenwerking is het gelukt om het mooiste van Friesland te laten zien.

De video was een succes en wist de harten te raken van de Friezen. De video trok maarliefst een half miljoen kijkers en werd 8000 keer gedeeld.


Klant: Leeuwarden-Fryslân 2018
Agency: Merk Fryslân
Regie: Ids Aalbers
Productie: Piter Hettinga
Script: Eelco Venema
Voice-over: Isabella Curtis
Beeld: Artisan Creatives & Patrick van der Wal
Montage: Artisan Creatives